Šetajući se Janjinom i Popovom Lukom,  po arhitekturi nekih kuća uočiti ćete da su nekadašnji stanari i vlasnici bili  pomorski kapetani i brodovlasnici.

Svakako na prvo mjesto moramo staviti obitelj Bjelovučića, koja je dala oko 30 pomorskih kapetana. Od polovine 19.st.  pa do 1894. g. postojalo je obiteljsko pomorsko društvo “Rođaci Bjelovučić”. Brodovi su im uglavnom nosili narodna imena  ( Mir, Tri kralja,  Danica, Vjeran, Zvonimir, Ljubidrag, Cvijet, Ljubirod, Otac Niko, Mati Ane …. ), a u doba hrvatskog narodnog preporoda na prvom jarbolu vijali hrvatsku zastavu. Plovili su  Sredozemljem i Crnim morem, Atlantskim oceanom, a kasnije u potrazi za poslom po svim morima svijeta. Tako nalazimo da je bark* ”Ljubirod” ( kap. Pavo Bokanović iz Popove Luke ), 1887 nastradao u tjesnacu Torres (Australia); 1893. bark “Vila” (kap. Đuro Stanoš iz Konavala), napušten na obalama Sjeverne Amerike; 1894 bark Otac Niko ( kap. Baldo Bjelovučić iz Popove Luke ) nastradao u Floridskom zaljevu.

Uz Bjelovučiće, kao kapetane i suvlasnike brodova nalazimo i ostale obitelji iz Janjine i Popove Luke kao što su : Bokanović, Čučuković,  Jasprica, Kalafatović, Knežević, Miletić, Mratović, Škrabalo ….

Galerija slika

TZO Janjina
Follow us on