Naselje u unutrašnjosti poluotoka Pelješca, smješteno na najužem dijelu poluotoka, udaljeno je od obje obale svega oko 2 km.
 
Janjina je u prošlosti predstavljala kulturno i gospodarsko središte Pelješca (čak su je nazivali i "malim Parizom").
Gospodarska osnova mjesta je poljoprivreda, vinarstvo i maslinarstvo, što Janjinu čini prvenstveno destinacijom za goste koji žele upoznati autohtoni način života i lokalne običaje.
 
Janjina je na regionalnom putu.
Na lokalitetu Gradina iznad sela nalazi se ilirska gradina; naokolo su mnogi tumuli. U blizini crkve sv. Stjepana na groblju pronađeni su zidovi rimskog ladanjskog dvorca (villa rustica) i stele iz 1. stoljeća.
 
Važni su i ostaci predromaničke crkve sv. Jurja s kasnosrednjovjekovnim grobljem; na ulomcima njezine oltarne pregrade, ukrašene pleterom (pleteni ukrasi), nalazi se i natpis donatora Petra. Iznad ulaza u nekadašnji knežev dvor ugrađen je rustikalni reljef s likom sv. Vlaha koji sjedi.
 
U selu se nalazi nekoliko lijepih kapetanskih kuća iz 19. stoljeća; dominira crkva sv. Vlaha, građena u historicističkom stilu.
Janjina se nalazi samo 2 km od uvale Drače, gdje turisti mogu uživati u kupanju u kristalno čistom moru i vodenim sportovima.

Galerija slika

TZO Janjina
Follow us on